Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Μπακαλιάρος με Πράσες

Μπακαλιάρος με πράσες
για 5 άτομα



Υλικά.
• 1.500 γρ. πράσα. • 1.500 γρ. Μπακαλιάρο ξερό παστό (10 κομμάτια). • 300 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους. • 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο. • 1 γεμάτη μεγάλη κουταλιά κόκκινο καυτερό πιπέρι. • 1 κουταλιά μικρή κοφτή μαύρο πιπέρι. • 1 κουταλιά μικρή κοφτή αλάτι. • Δάφνη, Άνηθο και άλλα μυρωδικά κατά βούληση. • 1/2 κονσέρβα αποφλοιωμένη ντομάτα.• 1 γεμάτη μεγάλη κουταλιά ντομάτα πολτό. • 1 ποτήρι ελαιόλαδο.• Νερό.

Εκτέλεση.
• Έχουμε κόψει και ξαλμυρίση τον μπακαλιάρο από την προηγούμενη ημέρα, αλλάζοντας πολλά νερά. • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τις πράσες. • Τις μαραίνουμε, σκέτες, στην κατσαρόλα για 5-10 λεπτά, ανακατώνοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν. • Όταν «μαραθούν» στη φωτιά, τις αδειάζουμε σε μία πιατέλα. • Xοντρό κόβουμε το κρεμμύδι... και το τσιγαρίζουμε με μισό ποτήρι ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. • Ρίχνουμε τις πράσες στην κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά. • Ρίχνουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια. • Προσθέτουμε 300-500 γρ. νερό. • Ρίχνουμε τον τοματοπολτό. • Ρίχνουμε τις πατάτες, τα αλατο πίπερα τη δάφνη και τα μυρωδικά. • Τα βράζουμε για 30 λεπτά, δοκιμάζοντας, μέχρι να βράσουν οι πατάτες. • Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. • Βάζουμε προσεκτικά ένα ένα τα κομμάτια τον μπακαλιάρο μέσα στο μίγμα. • Προσοχή δεν ανακατώνουμε... κουνάμε απλώς, σιγά - σιγά, κυκλικά την κατσαρόλα. • Σε 25 - 30 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο.

Η κυρία Γεωργία Λουκά...
...σε αντίθεση με τον κ. Γιάννη Λουκά, δε βάζει κρεμμύδι γιατί τό πράσo έχει ίδει την «σπιρτάδα» του. Eπίσης αποφεύγει να βάζει κόκκινο καυτερό πιπέρι αλλά κόκκινο γλυκό πιπέρι. Βασικό συστατικό της συνταγής της είναι και η προσθήκη Σέλινου.

Συμπλήρωμα.
• Eάν σας έχουν περισσέψει κάποια κομμάτια μπακαλιάρος... κάνουμε κουρκούτι με νερό και αλεύρι και τα τηγανίζουμε. Αν περισσέψει κουρκούτι μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 αυγά και να κάνουμε μερικές τηγανίτες.

Και ένα μυστικό.
• Φροντίστε να αγοράσετε τις πράσες με τις ρίζες και τα «μουστάκια» τους... Αν θέλετε να τις διατηρήσετε μερικές ημέρες φρέσκες... ή αν σας περισσέψουν από το μαγείρεμα, «φυτέψτε σε φρέσκο σκαμμένο χώμα στο κήπο σας. Θα διατηρηθούν φρέσκες ως το επόμενο μαγείρεμα.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: