Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Zύμωμα και ψήσιμο ψωμιού σε παραδοσιακό φούρνο!

Μια μοναδική στιγμή αποκάλυψης και διδαχής!

Είχα την ευτυχία, ή την εύνοια της Τύχης, να δω να εξελίσσετε μπροστά στα μάτια μου ένα πανάρχαιο «μυητικό δρώμενο»! Μια μοναδική στιγμή αποκάλυψης και διδαχής! Μία έμπειρη τεχνίτρια του είδους, η κ. Αγαθή Bλάσση (από το «Βιόπορο») ζύμωσε, μπροστά σε νεαρές κοπέλες, ψωμί!
Ίσος, εκ πρώτης όψεως, να μην σας φαίνεται και τόσο σπουδαίο αυτό... Να ξέρατε πόσο λάθος κάνετε! Θα έπρεπε να είστε εκεί να δείτε όλη την «τελετουργία».
Η κ. Aγαθή Βλάσση μπορεί να μην αποκάλυψε φοβερά μυστικά... έκανε όμως, αυτό που κάνουν όλες οι γυναίκες, σε όλη τη γη, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια! Zύμωσε ψωμί! ...αλλά το έκανε σωστά, με σοφία και με πολύ αγάπη! «Δίδαξε» (με τον τρόπο) τις νεαρές κοπέλες (από το 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας) αυτό που πιθανά οι σύγχρονες μητέρες δεν μπορούν να διδάξουν πια στις κόρες τους... και που οι γιαγιάδες τους προφανώς δεν προφτάσανε να το μοιραστούν με τις εγγονές τους.
Θα έπρεπε να βλέπατε τα μάτια των κοριτσιών, ...το ενδιαφέρον, την περιέργεια, την έκπληξη, το δισταγμό που φυσιολογικά έδειχναν όταν ακουμπούσαν το ζυμάρι... αλλά και την αγονία τους για το αν θα πετύχει το ψωμί!
Μερικές από αυτές τις κοπέλες ίσος να μην επιχειρήσουν ποτέ τους να ζυμώσουν ψωμί... οι πιο πολλές όμως, είμαι βέβαιος ότι θα το επιχειρήσουν και πως, τελικά... θα ζυμώσουν και θα ψήσουν πολλά καρβέλια για την οικογένεια τους... και όλες ανεξαιρέτως (από αυτές που θα τολμήσουν) σίγουρα θα το διδάξουν και στις δικές τους κόρες! Και όλα αυτά... χάρη στην κ. Αγαθή Βλάσση που τις «Μύησε»... όπως τον παλιό καλό καιρό. Aλλά και οι δάσκαλοι... και οι δασκάλες των παιδιών... και σε αυτούς ανήκουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήραν.Όμως, δε θα πρέπει να αδικήσουμε και τον κ. Κώστα Βλάσση (από το «Βιόπορο»), που, από τη δική του πλευρά, ανέλαβε να «Mυήσει, τα αγόρια του Λυκείου, στο άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Τους έδειξε πια κλαδιά από ελιά είναι κατάλληλα για το «κάψιμο του φούρνου»... πως να τον ανάψουν με ασφάλεια... πως να φουρνίσουν... και φυσικά πως να ξεφουρνίσουν... το ψωμί που ζύμωσαν οι κοπέλες.Το αιώνιο μοίρασμα των οικιακών εργασιών! Οι άντρες φέρνουν ξύλα και ανάβουν την φωτιά... και οι γυναίκες ζυμώνουν το ψωμί! (...αν και σε μερικά μέρη της πατρίδας μας οι γυναίκες, πολλές φορές, έκαναν και τις δύο δουλειές)Όλα αυτά συνέβησαν στο Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα «Βιόπορος», στα πλαίσια εκπαιδευτικού μαθησιακού προγράμματος όπου συμμετείχε το 4ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας. Η όλη διαδικασία βίντεοσποπίθεικε από τηλεοπτικό συνεργείο με σκοπό να προβληθεί σε σχετική εκπομπή που αναφέρετε στα χωριά αλλά και τις παραδόσεις της Κέρκυρας! Tη δημοσιογραφική ευθύνη είχε η Δημοσιογράφος-παρουσιάστρια κ. Κ. Ζαχαροπούλου. Kάμεραμαν ήταν ο Τάκης Τσιλογιανόπουλος και η Φωτογραφική κάλυψη έγινε από τη φωτογράφο Ρούλα Αμπετή. Ζωγραφικά έργα του με θέμα «κορμούς των Eλαιόδεντρων» (παστέλ λαδιού σε χαρτόκουτα) παρουσίασε ο ζωγράφος PSMavro - Σταυριώτης.(Περισσότερες πληροφορίες για το Επισκέψιμο Οικολογικό Αγρόκτημα «Βιόπορος» στο www.bioporos.gr)

PSMavro
Zωγράφος Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: